Już od 10 listopada 2017 w Zamku Kliczków i Hotelu Tumskim rozpocznie się ogólnopolska akcja – Gęsina na Świętego Marcina 2017. To właśnie w naszych obiektach na przełomie listopada i grudnia będą mieli Państwo możliwość spróbować autorskich dań Mariusza Kucharczaka na bazie gęsiny . Akcja trwa w 100 najlepszych restauracjach w całej Polsce i jest prawdziwą gratką dla smakoszy tego co polskie i tradycyjne.
Nasz Szef Kuchni przygotował 4 specjalne przepisy z gęsiny bazujące na naszych lokalnych produktach, które można spotkać choćby w Borach Dolnośląskich otaczających Zamek Kliczków. W tych daniach odnajdziecie tradycyjne podejście do gęsiny, jak również jej innowacyjną odsłonę.
Przystawka – Chałka pszenna z majonezem z topinamburu i jabłka, pâté z gęsich wątróbek, piklowana czerwona cebula, kwaśna śmietana i chrobotek reniferowy. Ten starter to prawdziwa rozkosz dla podniebienia wariacja przenikającej się słodyczy chałki i konkretnego smaku pâté, sprawia, że każdy z próbujących będzie miał ochotę na więcej. Chrobotek reniferowy zbierany w Kliczkowskich lasach sprawia, że to danie ma w sobie nutę lokalności.
Zupa – Consommè z ziemniaka pieczonego w ognisku na wędzonej gęsi ze smażonym borowikiem i kluseczkami. Rozgrzewający, aromatyczny bulion, który idealnie sprawdza się w jesienne, chłodne dni.
Danie główne – Confitowane udo gęsi glazurowane rokitnikiem, buraczane kopytka, palony jarmuż i sos z cydru jabłkowego. Porcja wybitnej gęsiny idealnie skomponowanej z buraczanymi kopytkami sprawia, że możemy poczuć tradycyjną kuchnię polską, w najlepszym wydaniu Szefa Kuchni – Mariusza.
Deser – Topinambur w 3 odsłonach z nasionami słonecznika i pudrem pomarańczowym . deser doskonale uzupełnia całą gęsią ucztę – jest to odsłona deseru w wytrawnej postaci, która na pewno zaskoczy każdego.
Do wszystkich dań z naszego menu Akcja Gęsina na Świętego Marcina polecamy idealnie sparowane wina przygotowane przez Winnica Turnau z Baniewic w Województwie Zachodniopomorskim.
Odwiedź nasze restauracje w Zamku Kliczków i Hotelu Tumskim i sam przekonaj się, jak smakuje gęsina – świetlany produkt na ucztach i dworach szlacheckich w XVII wieku!