Trzy ekipy mistrzów kucharskich z restauracji wrocławskich i ze szkoły gastronomicznej oraz panie z Ruszowa, Bogatyni, Starego Węglińca, Czerwonej Wody i Żarek (gmina Pieńsk) serwowali przepyszne potrawy na konkursie kulinarnym, podczas X Święta Grzybów w Węglińcu, zorganizowanego w dniach 8-10 września.
Po degustacji potraw jury powołane przez organizatorów ogłosiło, że ekipa kobiet z Ruszowa jest najlepsza w tym konkursie. Zwycięskie dania ekipy ruszowskiej to: gołąbki z kaszą i grzybami, gołąbki z ryżem i grzybami, bułeczki z grzybami, bułeczki z jagodami, sos grzybowy – przygotowane przez panie: Annę Obuchowską, Janinę Jasiczak i Marię Dobrzańską. Pani Anna Deluga upiekła karpia z grzybami a pani Władysława Wróbel przygotowała mus jagodowy udekorowany jagódkami i listkami mięty. Rolada z dziczyzny z borowikami i zawijaniec drożdżowy z borowikami to dzieło Małgorzaty Drgas.
Zwycięskie panie otrzymały w nagrodę wieże Philipsa. „Wstawimy ją do domu kultury, kiedy tylko wprowadzimy sie po remoncie” stwierdziły zgodnie panie.
Przepyszne były również: kaczka z borówkami, grzybowe krokiety i pierogi, pasztety, papryka faszerowana prawdziwkami, kulebiak i inne potrawy przygotowane przez pozostałe ekipy. Nieliczni spróbowali nalewki jagodowej przygotowanej przez panie z Żarek.
Percepcyjnie stwierdzam, że grzybowe potrawy wiejskich gospodyń w niczym nie ustępowały potrawom przygotowanym przez zawodowców z Wrocławia.
Zdjęcia: Leszek Hawrot
{phocagallery view=category|categoryid=102|limitstart=1|detail=5 |displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|imageshadow=shadow1}