Po raz kolejny panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Ruszowie wracają jako zwycięzcy konkursu kulinarnego dla amatorów, organizowanego podczas imprezy plenerowej „Święto Grzybów” w Węglińcu.
Jak powiedział Tadeusz Huppa – na co dzień szef restauracji w Hotelu Wrocław, a na Świecie Grzybów przewodniczący komisji oceniającej walory smakowe prezentowanych potraw „zwyciężył zespół, który miał więcej najsmaczniejszy potraw bo smaczne były wszystkie prezentowane potrawy”.
W konkursie kulinarnym starowały jeszcze ekipy z Żarek, Czerwonej Wody oraz z Zagrodna k/ Legnicy. Panie z Ruszowa przygotowały następujące potrawy. Pani Anna Deluga – zupę grzybową z kluskami oraz pieczone pierogi z kapustą i grzybami z sosem czosnkowym. Pani Izabela Ilczuk – ciasto z borówkami oraz łazanki z grzybami. Pani Anna Obuchowska- udka nadziewane grzybami oraz wspólnie z Panią Marią Dobrzańska gołąbki z kaszą i grzybami i sosem. Pani Eryka Pięta przygotowała pieczone pierogi z grzybami oraz śledzie z grzybami. Pani Sabina Koza przygotowała pieczeń z dzika oraz roladę drobiową i roladę wieprzową, obydwie nadziewane grzybami.
Wszystkie potrawy tak smaczne, że palce lizać.
Z kronikarskiego obowiązku muszę dodać, że w sobotę podczas pierwszego dnia „Święta Grzybów” panie w składzie: Jadwiga Kuternozińska, Izabela Ilczuk, Maria Zapart, Irena Borkowska, Anna Obuchowska, Maria Dobrzańska, Józefa Wrona, Anna Rabska, Janina Jasiczak-Piróg produkowały i sprzedawały pierogi ruskie i pierogi z kapustą i grzybami. Ich sprzedaż cieszyła się dużą popularnością i wszystkie pierogi zostały sprzedane.
{phocagallery view=category|categoryid=119|limitstart=1|detail=5 |displayname=0|displaydetail=0|displaydownload=0|imageshadow=shadow1}