W Zamku Kliczków po raz czwarty odbył się festiwal kulinarny Ale Pasztet!. Podczas konkursu obecni byli znakomici Goście, m.in. Piotr Bikont, Agnieszka Buch, Sylwia Biały i Tomasz Welter. Impreza trwała dwa dni – 23 i 24 listopada. W niedzielę, 23.11, odbyła się konferencja prasowa dotycząca festiwalu a także książki kucharskiej Za stołem w Kliczkowie i Gotuj jak Top Chef.
W konkursach dla zawodowców padły następujące rozstrzygnięcia:
Profesjonaliści
- Hotel Copernicus – Marcin Gruszka, Kamil Werewka
- Hotel Grand SAL – Krzysztof Sikora, Piotr Krawczyk
- JGA Group Rafał Wojtasik, Piotr Benedyk
Jury: Henryk Pasternak (przewodniczący), Krzysztof Gawlik, Tomasz Górski, Bartosz Heba, Karol Kuc i Leszek Makulski.
Uczniowie
- Zespół Szkół Gastronomicznych Wrocław – Karolina Gawron – kapitan drużyny, Emil Ciuła
- Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych Bolesławiec – Wioleta Sula – kapitan drużyny, Krzysztof Ozga
- Zespół Szkół Gastronomicznych Warszawa Tomasz Łuniewski kapitan drużyny, Jakub Włodarski
Jury: Henryk Pasternak (przewodniczący), Tomasz Przybyłowski, Artur Dziegański, Łukasz Satława i Sebastian Uchman.
W konkursach amatorskich:
Nalewki
- Marian Kutasiewicz – Nalewka aroniówka
- Emilia Kupis – Nalewka Kasztelana
- Rada Sołecka Wsi Wilkowisko Sołtysówka – Nalewka z czarnych porzeczek
Pasztety
- Edyta Mrozek – Pasztet z dzika
- Agata Parfianowicz – Pasztet z dziczyzny z pistacjami i żurawinowym chutneyem;
- Renata Staniak – Pasztet z królika
Zapiekanki i pieczenie
- Agata Parfianowicz – Quiche z pieczonymi grzybami leśnymi i pieczoną dynią
- Waldemar Bąk – Udziec Przewoski z rydzami i sosem borówkowym
- Helena Gdela – Grzybowa pieczeń w kruchym cieście
Dania jednogarnkowe „kociołki”
- Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Iłowa – Przysmak myśliwego
- Sołtys Staniak Renata i Rada Sołecka Sołectwo Sanice – Dziki gulasz z kiszonymi rydzami
- Alicja Wyszyńska – Kociołek z dziczyzną i rydzami z dodatkiem topinamburu